Hogyan válassz hatékony szellemi módszert és tanítást?

Hogyan kerüld el a kamu ezotériát és találj igazi segítséget?

Ebben a blogbejegyzésben konkrét tippeket olvashatsz, hogy milyen jelekre figyelj, mi mutatja meg, hogy kamu ezoterikus szellemi módszerrel vagy tanítóval van-e dolgod. És összeszedtem neked olyan fontos szempontokat is, amik bizonyítják, hogy jó helyen jársz. 

Mi a baj a kamu ezotériával?

Először is tisztázzuk, hogy mit értek kamu ezotéria alatt! Kamu ezotéria alatt értem azokat a hibáztató és félelmkeltő módszereket, amelyek szerint hibás vagy azért a helyzetért, amiben vagy. Kamu ezotéria minden olyan módszer, ami manipulál és ezzel elveszi tőled a spirituális növekedés és fejlődés lehetőségét, és amitől függőségi viszonyba kerülsz. Kamu ezotéria minden olyan módszer, ahol igazi megoldások helyett csak üres válaszokat kapsz, amelyek nem mozdítanak előre, nem hoznak változást az életedbe.

Később még bővebben is kifejtem, hogy mi a baj a kamu ezotériával és hogy milyen további intő jelekre érdemes odafigyelni egy ezoterikus módszer vagy tanító kiválasztásakor. Azonban előtte nézzük meg, hogy mit várhatsz egy igaz szellemi vezetőtől, azaz mi NEM kamu ezotéria. 

Az igazi szellemi tanítás mindig

 • az isteni szereteten és igazságon alapul
 • teret ad a belső fejlődésre és szellemi önnállóságra 
 • nem alárendelő
 • tiszteletteljes és együttérző 

 

És hogy visszatérjek arra a kérdésre, hogy mi a baj a kamu ezotériával? Az, hogy több fájdalmat és szenvedést hoz ahelyett, hogy igazi megoldást adna azokra a problémákra, kérdésekre, amivel egy ezotériával foglalkozó személyhez fordulunk. Sajnos személyes tapasztalatból is tudom, milyenek ezek a találkozások milyen nyomot hagynak az emberben. Ismerem a bűntudatot és a félelemkeltésből fakadó felesleges önhibáztatást. Ismerem a kilátástalanságot, bizonytalanságot és azt is, amikor tiszteletlenül bánnak az emberrel és szinte megsemmisül a megaláztatástól. 

 

Ezért ezzel a blogbejegyzéssel az a célom, hogy te ne kerülj ilyen helyzetbe, vagy ha mégis belebotlanál a kamu ezotériába, akkor felismerd és jó messzire el is kerüld! Mindenki megérdemli a boldogságot és a tiszteletet, hogy méltósággal bánjanak vele és ezt kívánom neked is! 

 

Ezért ez a blogbejegyzés nem a szellemi tanítókról szól, hanem rólad. Nem őket szeretném megváltoztatni, hanem téged szeretnélek felszabadítani az elnyomás és a bűntudat alól. Ha valaki úgy akar téged a jó irányba terelni, hogy elmondja, hogy magadnak köszönheted a nehézségeidet, az nem egy magas szellemiség, mert a magas szellemiség mentes az ítelkezéstől, és soha nem hibáztat.

 

Itt az ideje, hogy letedd végre a bűntudatot. Itt az ideje, hogy ne egy másik ember kezébe helyezd a sorsodat csak azért, mert fölényesen viselkedik és emiatt úgy tűnik, hogy többet tud nálad. 

 

Már gyerekként az iskolában sem volt jó érzés, hogyha fölényeskedtek veled, folyton rámutattak a hibáidra vagy néha meg is szégyenítettek. De ha a szellemi világban ugyanez történne veled, akkor azt biztosan kikérnéd magadnak, nem? Az biztosan feltűnne, igaz?

 

Nem! Hiszen észre sem veszed. Annyira megszoktad már a másikat. Mert valószínű, hogy te is így nőttél fel. Megszoktad, hogy a nagyobb tudás okán mások föléd helyezik magukat, és úgy akarnak fejlődésre biztatni, hogy közben hibáztatnak vagy fenyegetnek. 

 

Ezért én azt vallom, hogy eljött a paradigmaváltás ideje az ezotériában, és egyáltalán abban, ahogyan magunkra és a másikra gondolunk. Eljött az ideje annak, hogy az egységben, isteni, ítélkezésmentes szeretetben kapcsolódjunk egymással, nem pedig alá-fölé rendelt viszonyokban. Értem és elfogadom, hogy ez még nem mindenhol megy egy csapásra. 

 

De ha a szellemi úton járó tanítók saját maguk nem tartják be ezeket a szellemi alapelveket, akkor hogyan is várhatnánk azt, hogy a legmagasabb szellemiség nyilvánuljon meg rajtuk keresztül? Ha igazi szellemiséget keresel és valódi megoldást egy magasabb energiaszinten a problémáidra, az nem úgy születik, hogy téged okolnak a nehézségeid miatt. Ez így nincs rendben. 

Mik tehát azok az intő jelek, amik figyelmeztetnek, hogy nem jó helyen vagy?

Személyeskedés 

Amikor a kezelő vagy tanító megsértődik valamilyen reakciódon. 

Elmesélek egy példát, ami sajnos a valóságban is megtörtént, nem kitalált történet. 

Ül rajtad 118 földönkívüli –  mondta nekem a szőke hajú hölgy teljes természetességgel. Annyira megrökönyödtem, hogy szerintem még a szemem is kigúvadt. De nem vitatkoztam vele, mert annyira komolyan mondta. Láttam, hogy a rövidre szabott időm nagyon gyorsan eltelik, ha ezen vitatkozunk. Ráadásul ő állítólag látó, így azzal, hogy mit lát és mit nem, igazán nem tudok vitatkozni. 

Csak az volt világos, hogy egyre több mindenféle valami ül rajtam, és hogy ez nagyon rossznak látszik. Rákérdeztem, hogy miért ilyen sok. Azt felelte, hogy azért, mert nagy ellenállást érzékelt belőlem a legelején, és ez ellenszenves a számára. Szóval hogy hány földönkívüli ül rajtam, az attól függ, hogy szimpatikus vagyok-e? – kérdeztem. És ha nem vagyok szimpatikus, akkor rosszabbak az arányok, igaz?  Igaz – vallotta be sértődötten. 

A személyeskedés biztos jele annak, hogy az ezoterikus szakember önmagát állítja középpontba, és nem téged. Csak éppen ha a találkozásotok őróla szól és az ő érzéseiről, akkor az nem egy biztonságos tér arra, hogy a saját érzéseidről és a problémáidról beszélj.

kamu ezotéria - hogyan találj szellemi vezetőt - anamé blog

Hibáztatás

A saját bőrömön tapasztalhattam meg a hibáztatást is. Mivel nagyon szorítóak és nehezek voltak a problémáim, ezért végigjártam rengeteg segítő foglalkozású ezoterikus helyet, kipróbáltam számtalan szellemi tanítást és természetgyógyászati módszert. És hidd el, hogy ez az eset, amit elmesélek nem a kivétel volt, hanem az átlag sajnos. 

– Beléptem a természetgyógyászati kezelőbe, és elmondtam, hogy többféle halálos betegségem is van jelenleg, például veseelégtelenség. A természetgyógyász rám nézett, és felsőbbrendűen, mindentudó mosollyal bólogatott. Aha! Szóval párkapcsolati probléma. Ezen kínomban elnevettem magam: az jutott eszembe, hogy ha az égiek a párkapcsolati problémát halállal büntetnék, akkor a fél világ haldokolna. 

Bár magamban ezt gondoltam, hangosan mégsem mondtam ki. Fölényességéből láttam, hogy úgysem tudnám eltéríteni a véleményétől. Egy olyan véleménytől, ami a betegek hibáztatására épül, pedig ő állítólag azért van itt, hogy segítsen rajtam. 

Azt hiszed, hogy ezeket a történeteket csak kitaláltam? Hogy csak egy vagy két ilyen ember van? Sajnos ez nem így van. Egy valakivel találkoztam, aki nem hibáztatott, és tisztán kommunikált velem; ő elmondta, hogy a betegségeimet nem lehet meggyógyítani, de ennek ellenére tegyek meg mindent, amit csak tudok. Hazamentem, és pontot tettem a keresgélés végére. 

De ez nem feladást jelentett: kidolgoztam egy olyan módszert, aminek a segítségével meggyógyultam az addigi halálos betegségeimből, és túléltem addig a pontig, hogy végül vesét kaphassak. A transzplantáció meggyógyítja ugyan a veseelégtelenséget, de a többi, autoimmun és egyéb betegségre nem jelent megoldást, Ezeket a betegségeket úgy sikerült megoldanom, hogy a csakrák energiájának segítségével regeneráltam a testemet. Sőt, nemcsak a testemet, hanem a világképem és a lelkiállapotom is megváltozott egy olyan irányba, amit addig elképzelni sem tudtam volna. Azt, hogy ilyen kiteljesedett életet élhetek. 

Amikor hibáztatással van dolgod, akkor az ezoterikus szakember diagnózisa összefoglalható az alábbi állítások valamelyikével:

 1. Ez a betegség vagy nehézség azért van, mert valamit rosszul csinálsz, például aggodalmaskodsz. Tehát magadnak köszönheted az állapotodat.
 2. Ez a betegség vagy nehézség a negatív karmád miatt van. Rossz voltál előző életedben, tehát megérdemled. 
 3. Ezt a betegséget vagy nehézséget a saját negatív gondolataiddal teremtetted meg magadnak. Gondolkodj pozitívan, attól majd elmúlik.

Egy ezoterikus újságban olvastam, hogy a betegek a személyiségük problémái miatt betegek. Alig hittem a szememnek. Hogy értsem ezt? Leegyszerűsítve ez azt jelenti, hogy megérdemlik és maguknak köszönhetik. Ha belegondolsz, akkor ez a nézet igazából nem mutat semmiféle együttérzést. Inkább csak elválaszt attól, hogy szeretetteljesen kapcsolódj magadhoz és a másikhoz. 

Ítélkezés helyett milyen más lenne az egységben és isteni szeretetben kapcsolódva hősnek látni magunkat és egymást is! Egy mondatban összefoglalva tehát: ha egy ezoterikus szakember azt gondolja rólad, hogy megérdemled a szenvedést, akkor menekülj onnan!

Mert most mondom neked, hogy a legjobbat érdemled: boldogságot és kiteljesedett életet. És ez nem a hibáztatás talaján fog kibontakozni. Mert ha hibáztatnak, akkor azzal még mélyebbre nyomnak a nehézségeidbe. Ez nem a szellemi világ legmagasabb szférája

 

Konzerv válaszok

Ha a szakembernek  megvannak a kész válaszai és játszmái arra, hogy mi hogy van és mi van veled, mert elolvasta egy könyvben vagy megtanulta egy tanfolyamon, akkor  

meg sem hallgat téged igazán. Ilyenkor ítélkező lehet veled vagy másokkal szemben. Nem rád figyel személyesen, csak a megtanult sémákba akar beleerőltetni

Egyik oktatónkkal törtênt, hogy pár éves kislánya egy időben nem tudott egyedül elaludni, csak a szülők között. Egy személyiségfejlesztő módszer elismert tanítóját kérdezte, hogy mit lehetne tenni. Ő azonban végig sem hallgatta a kérdést, azonnal rávágta: szexuális probléma a szülők között. 

Mint később kiderült, korábbi helyzetekben azt tapasztalta, hogy a szülők ágyában alvó gyermek kifogásként szolgálhat a nem kívánt szexuális együttlét elhárítására. Ebben az esetben is ezt a válaszkártyát húzta elő anélkül, hogy megismerte volna az adott eset egyedi szereplőinek a valódi helyzetét és az ő kapcsolatukat. 

Segítőként feladata lett volna, hogy ne előre felcímkézett sablonválaszokat puffogtasson. Hanem élő és személyes figyelmet adjon annak, aki hozzá fordul segítségért. Az általa igaznak vélt ítélet kihirdetése helyett hatékony eszközt kellett volna adni a kezébe a probléma megoldására. Ebben az esetben (is) ez elmaradt. A konzerv válasz teljesen téves volt. 

Elzárkózás, alá-fölérendeltségi viszony

A segítő szakember érezteti, hogy ő nálad magasabb szinten áll. Ezért akár távolságot is tart, nehogy őt is lehúzd a nehézségeiddel vagy a szerinte nem megfelelő energetikai állapotoddal. Ha pedig a közelébe enged, akkor azt vedd megtiszteltetésnek. Hiszen ő a “nagy” tanító, te meg a “kicsi” tudatlan, hozzá képest alacsony rezgésű tanítvány.

Egy elég extrém, de sajnos valós történet ezzel kapcsolatban: “Álltam a kezelőben és megdöbbenve konstatáltam, hogy az ezoterikus gyógyító nem jön közelebb, csak megfog egy botot és azzal bökdös. Egy idő után viszont megnyugtatott, hogy nincsenek rossz állapotban a csakráim, ezért egy kicsit közelebb mer jönni, mert így nem jelentek olyan nagy veszélyt az ő magas rezgésére.” 

Ha valaki azzal van elfoglalva, hogy önmagát hogyan védje meg tőled vagy a szerinte negatív energiáidtól, akkor biztos lehetsz abban, hogy a fókusza nem rajtad van. Sokkal inkább van a saját nagyszerűségén. Ha ilyesmit tapasztalsz, kérdezd meg magadtól, hogy szeretnél-e ehhez biodíszletként hozzájárulni azzal, hogy elfogadod őt tanítónak. 

Ha egy kliensét kritizálja

Ebben az esetben az illető visszaél a bizalmával annak, akit segítenie kellene, ha előtted vagy mások előtt rosszat mond rá. Akkor is, ha név nélkül teszi. Ha másokat kritizál előtted, biztos lehetsz benne, hogy téged is fog mások előtt. Akarod egy ilyen emberrel megosztani a legszemélyesebb problémáidat? Biztos vagy abban, hogy feletted nem fog ítélkezni?

Ha versenytársát kritizálja

Ez egy emberi énvédő mechanizmus arra, hogy valaki önmagát jobb színben tüntesse fel azáltal, hogy mást lealacsonyít. Nem mellesleg pedig kísérletet tesz arra, hogy téged másoktól elriasszon és ezzel magához láncoljon. 

Manipuláció

 • “Sajnos van rajtad egy hirtelen halált okozó program”.  – Mondta nekem az ezoterikus szakember gondterhelt arccal. 
 • “Ez elég nagy gond, mert bármelyik pillanatban baleset áldozatává válhatsz. De azért nagy szerencséd van, mert százezer forintért ezt le tudom rólad venni.”

Marketingből ötös-gondoltam magamban.

Az emberi szándékot gyakran emberi érdekek befolyásolják. Ha valaki ebből ígér neked bármit vagy fenyeget szörnyű következményekkel, az nem az igazságból van. A valódi, magas szellemiséget onnan is felismerheted, hogy alapvetésként kezeli: a másik ember szabad akarata szent és sérthetetlen. Itt nincs helye se a manipulációnak, se az előnyökkel kecsegtetésnek vagy épp ellenkezőleg: a riogatásnak vagy félelemkeltésnek.

Ha azt állítja, hogy minden fejben dől el és a változás csak az elhatározásodon múlik

Hallottad már azt, hogy csak el kell döntened, hogy változtatsz, és majd úgy lesz? Hogy teremtő erőd van, hát akkor rendeld meg az univerzumtól, amit szeretnél. De tényleg így van? Ne hagyd, hogy a te életedet is megkeserítse, hogy azt hallod, hogy teremtő erőd van, csak el kell döntened, de te mégsem tudsz kilépni a régi kerékvágásból. Hiszen a sorsod nem fejben dől el, ezért hogyan is változtathatnál rajta fejben, elhatározásból

De ez nem azt jelenti, hogy törődj bele a sorsodba, dehogyis! De tudd, hogy a szellemi út nem egy szép elképzelés, hanem egy kitartó belső munka. Ez a belső munka vezet el téged oda, hogy megéld a valódi teremtő erődet, és a sorsod fölé emelkedj. A valóságban, nem elképzelésekben. Ne hibáztasd magad, ha elhitették veled, hogy elég csak elhatározni, másképp gondolkodni, megrendelni valamit az univerzumtól és neked eddig ez nem jött össze. És ami még fontosabb, hogy ha valaha próbáltad, és nem sikerült, akkor tudd, hogy ez nem a hibád, nem a te kudarcod. Ez a kamu ezotéria hazugsága

Egy új korszak hajnalán

Én a saját példám és sok más, általam megismert történet alapján úgy látom, hogy eljött az ideje a paradigmaváltásnak az ezotériában. Mert elég volt az önvádból és a bűntudatból, abból, hogy neked ez nem megy! Ha neked is volt negatív tapasztalatod, akkor nézd meg, hogy beleillik-e a fent leírt kategóriák bármelyikébe. És ha igen, akkor tudd, hogy nem a te hibád, ha esetleg csalódtál. Én most azzal szeretnélek segíteni, hogy felsorolom azokat azokat az alapelveket, amelyeknek minden spirituális tanítót vezetnie kell. Ne felejtsd el, hogy megérdemled a legjobbat

Mihez ragaszkodj, amikor spirituális vezetőt választasz?

Megérdemled azt, hogy:

 • Egyenrangú partnerként kezeljenek Olyan együttműködő partnerként, akit megillet az elismerés és a nagyrabecsülés. Hiszen nagy utat tettél meg idáig a nehézségeid terhe alatt. Igazi hős vagy és nem bűnös, aki felett ítélkezni kell.

 

 • Kapj biztonságos teret arra, hogy elmondhasd a problémádat és megnyílhass. Sok esetben nem könnyű megosztani a fájdalmaidat egy idegennel. Ezért egy bizalmi helyzetben különösen fontos, hogy érezd, hogy a másik támogatóan van jelen és nem fog visszaélni azzal, hogy megnyíltál neki. Sem a szavaival, sem más módon nem fogja azt sugallni, hogy valami baj van veled és ennek köszönheted az életed problémáit, vagy hogy emiatt a szellemi világ és az Isten büntet téged. 

 

 • Ne érd be kevesebbel, mint a valódi, szeretetteljes, szenvedélyes támogatás! Ilyenkor a másik igazán melléd áll és meghallja, amit mondasz. Én a szeretetben hiszek és nem abban, hogy hibáztassuk azt, aki szenved. Inkább elismerést érdemel, hogy a nehézségei terhe alatt is nap mint nap megtesz mindent azért, hogy előre jusson.. Ez nem ítélkezést érdemel, hanem elismerést és azt, hogy szívvel-lélekkel melletted álljon a segítő és minden erejével támogasson

 

 • Rólad szóljon minden egyes találkozás, ne a másik érzéseiről vagy egójáról. Ha ő nagy tanítónak vagy segítőnek szeretné megélni magát, akkor a figyelme ezen lesz és nem azon, hogy téged segítsen a fejlődésed útján.

 

 • Hogy te, személyesen legyél fontos. A te történeted, a te problémád nemcsak egy a sok közül, amit minél gyorsabban fel kell címkézni és megállapítani, hogy hol vagy elromolva. Minden ember élete egy igazi mestermű. Lehet, hogy felszínesen nézve a te problémád pont ugyanolyannak tűnik, mint az előtted lévő három másik páciensé. De ettől még nem biztos, hogy a megoldás a te esetedben is ugyanaz lesz. Megérdemled a személyes, csak neked szóló figyelmet, támogatást és megoldási javaslatot a konzerv válaszok helyett.

 

 • Együttérzést, ami mentes a sajnálkozástól, de attól is, hogy a másik önmagát védje a te nehézségeidtől. 

 

 • Ítélkezésmentességet nemcsak veled kapcsolatban, de a történeted egyéb szereplőivel szemben is. Ha például párkapcsolati probléma, egy fájdalmas szakítás, vagy nehéz szülő-gyermek kapcsolódás miatt keresel meg egy segítőt, akkor az ő dolga nem az, hogy állást foglaljon és elítélje bármelyik felet. Ez nem az Isteni szeretetből fakad és késlelteti a lelki sebek gyógyulását még akkor is, ha átmenetileg jól esne azt hallanod, hogy a másik volt a hibás. A segítőnek az a feladata, hogy úgy segítsen téged a továbblépésben, hogy az isteni szeretetben tudjanak feloldódni úgy, hogy az minden érintettnek a javára válik.

 

 • A szabadságod szent és sérthetetlen legyen. Olyan szellemi vezető, aki megmondja, hogy mi legyen vagy mit kell tenned, egyfajta szentírásként, amitől ha eltérsz, akkor rossz útra tévedsz, az elveszi a szabadságodat. És az nem az igazi szellemiség. A valódi szellemi út mindig a szabadságról szól; arról, hogy felfedezd a belső erődet.

 

Ha bármikor kétséged van afelől, hogy rendben van-e az, ami egy ilyen találkozáson történt, akkor csak fusd át ezeket a pontokat, figyelj magadra, adj időt magadnak. Egy biztos: ha a találkozás bűntudatot vagy kisebbségérzést ébreszt benned, akkor biztosra veheted, hogy nincs veled semmi baj. Valószínűbb, hogy olyan spirituális vezetővel találkoztál, akinél a fenti alapelvek valamelyike nem érvényesült. 

Remélem, hogy ez a pár egyszerű szempont segít majd abban, hogy olyan szellemi módszert találj, ahol te vagy a középpontban. Olyan spirituális vezetőt, akit megérdemelsz, és aki szívvel-lélekkel, mindig az igazságban maradva támogat téged. Kívánom neked, hogy boldog és kiteljesedett életet élj, és örömmel járj a fejlődésed útján!

Iratkozz fel hírlevelünkre!