ÖNÉRVÉNYESÍTÉS - Hogyan válhatsz erős és magabiztos nővé?

magabiztos és erős nő - anamé blog

Ez a blogbejegyzés azért készült, hogy segítsen eloszlatni benned azokat a tévhiteket, amik távol tartanak az önérvényesítéstől. Mert azt szeretném, hogy teljes fényedben ragyogj, és hogy elérd a céljaidat. 

Ha az alábbiak közül igaz rád valamelyik állítás, akkor mindenképp olvass tovább, mert olyan szempontokról és eszközökről lesz szó az önérvényesítés terén, amelyekről lehet, hogy még nem is hallottál. Készen állsz, kezdhetjük? Akkor jöjjenek az állítások.

  • Gyakran kerülsz áldozatszerepbe.
  • Sokszor van olyan érzésed, mintha mások meg se hallanák a véleményedet vagy a javaslataidat.
  • Hiába próbálsz kiállni magadért, sokszor figyelembe se vesznek vagy “félresöpörnek”.
  • Úgy érzed, hogy a környezeted nem ismer el.
  • Nehezen tudsz kiállni magadért.
  • Sokszor van lelkiismeret-furdalásod, ha határokat kell szabnod. 
  • Vannak olyan emberek, akikkel ha találkozol vagy beszélsz, úgy érzed, mintha kicsire összemennél.
  • Nem érzed magad egyenrangú félnek a párkapcsolatodban. 
  • Állandóan harcolsz ez ellen, hogy prédaként kezeljenek.

Magadra ismertél? Olvass tovább!

Ha magadra ismersz valamelyik vagy akár több állításban is, akkor ez a blogbejegyzés neked szól. De azt már most megígérhetem, hogy ez nem olyan lesz, mint egy motivációs beszéd, ami talán lelkesít egy rövid időre, de semmilyen valódi eszközt nem ad a kezedbe, ami segíthet a megvalósításban. 

 

Akkor miről lesz szó? Egy olyan megközelítést szeretnék megmutatni neked, amit az emberek általában figyelmen kívül hagynak vagy nem is gondolják, hogy létezik. Ez pedig az energetikai megközelítés. Az energetikai megközelítés olyan jól használható eszközöket adhat, amik mélyebben hatnak, mint a tudat szintje. Mert a tudat szintjén legfeljebb annyit tehetsz, hogy fejben elhatározod, hogy holnaptól magabiztos leszel. 

Persze van, akinek ez működik, de ez a blogbejegyzés nem nekik szól. Hanem neked, akkor, hogyha szeretnél az elhatározásnál jóval nagyobb ráhatással lenni az önérvényesítésre.

De mi az az energetikai megközelítés és hogy segített nekem?

1990 óta foglalkozom a csakrák energiájával. Ez elég időt biztosított nekem arra, hogy a mélyére menjek  ennek a témának, kiismerjem és kihozzam belőle a legtöbbet. Hiszen nekem rengeteget segített, és tudom, hogy neked is segíthet. 

Ez alatt a 34 év alatt a csakrák energiájának a segítségével építettem fel újra az életemet. És amikor azt mondom, hogy felépítettem, akkor azt nem úgy értem, hogy egy jó karriert hoztam össze, bár az is egy megbecsülésre méltó teljesítmény. Ezt inkább úgy képzeld el, hogy nagyon mélyről indultam. Ha ismersz már, akkor tudod rólam, hogy bántalmazó családba születtem, és már egészen csecsemőkoromtól különböző betegségekkel küzdöttem. 

Azért beszélek erről, mert energetikai szempontból az önérvényesítés ugyanahhoz a csakrához tartozik, mint az életerő és az egészség: a köldökcsakrához. Deformált gerinccel és csípőficammal születtem, és már gyerekként autoimmun betegséget diagnosztizáltak nálam. Ehhez jöttek később ciszták, miómák és magas vérnyomás, majd, ha ez nem lett volna elég, vérzéses vastagbélgyulladás és asztma. Úgyhogy ha már csak ezt az oldalát, a fizikai betegségeket nézzük, már ebből látszik, hogy nem burjánzott bennem az életerő. 

A fizikai betegségek mellett a bántalmazó környezet persze lelkileg is komoly nyomokat hagyott rajtam. A verések mellett már egészen kis koromtól hallgattam naponta, hogy rossz vagyok, bűnös vagyok, megbízhatatlan. Folyton hazugsággal vádoltak és az eszembe vésték, hogy nemcsak a kemény büntetések, de a betegségek is jogosak, és csak magamnak köszönhetem őket. 

Amikor azt mondtam korábban, hogy mélyről indultam, erre is gondoltam. Hiszen nem volt semmi lehetőségem arra, hogy kifejezzem az igényeimet vagy hogy szabadon megnyilvánuljak és bárki is figyelembe vegyen engem. A sok szidalmazás hatására elhittem, hogy rossz vagyok és alkalmatlan, ezért szégyelltem magam. Mire közösségbe, óvodába kerültem, a félelem, a szégyen és az alkalmatlanság érzése mélyen beíródott a testembe és a személyiségembe: alig beszéltem, keveset mozogtam és ha bármi rossz dolog ért, úgy gondoltam, hogy biztos azt is megérdemeltem. Ez volt tehát az a testi és lelki állapot, ahonnan indultam. 

Csakrák és a belső erő

Ahogy elkezdtem dolgozni magamon a csakrák energiájának a segítségével, olyan kincsekre leltem, ami a kezdetek alapján máshogyan elérhetetlen lett volna a számomra. Sokkal több történt annál, mint hogy valahogy feldolgozzam az engem ért traumákat, megtanuljak velük együtt élni és egy normális életet élni. Bár már ez is szép teljesítmény lett volna ahhoz képest, ahonnan indultam. A csakrákkal való kitartó, következetes munka azonban ennél is sokkal messzebbre vezetett. 

A halálos betegségekből kigyógyulva rátaláltam a belső erőmre. Ezt az erőt nevezhetjük önérvényesítésnek is, ami, ahogy már korábban szó volt róla, energetikai szempontból a köldökcsakra területéhez tartozik

És hogy ez mit jelent gyakorlati szempontból? Igazából a képlet nagyon egyszerű: ha jól működik a köldökcsakrád, akkor minden helyzetben bizalommal és biztonságban tudsz kapcsolódni önmagaddal. Ennek pedig van egy kisugárzása, amit a környezeted is érzékel. Ugyanúgy, mint ennek a bizalomnak, biztonságnak a hiányát, ahogy ez velem is történt gyerekkoromban. Hiszen a félelem és az alkalmatlanág, a “rossz vagyok” érzése egy olyan “aurát” vont körém, amiben folyton célponttá váltam, bármennyire is szerettem volna beilleszkedni. 

A csakrák úgy működnek, mint az adóvevők, ezért amilyen állapotban van a köldökcsakrád,  olyanok az emberi kapcsolataid is. Nem azért, mert a környezetedben élők esetleg értenek a csakraanalízishez, hanem egyszerűen csak érzik a kisugárzásodban a csakráid állapotát, és ennek megfelelően viselkednek veled elnyomóként vagy egyenrangú félként. 

Ezért van az, hogy a szavak szintjén nem elég helytállni ahhoz, hogy mások hozzáállása az irányodba megváltozzon. Ugyanakkor jó hír az, hogy energetikai szinten mégiscsak van erre ráhatásod, ráadásul ezzel egy sokkal mêlyebb és tartós változást érhetsz el. Mert a köldökcsakraddal dolgozva szó szerint a kisugárzásod változik meg

Az energetikai megközelítés tehát nagyon is gyakorlatias. Nekem ez, a gyakorlatiasság mindig egy fontos szempont volt. Valószínűleg azért, mert az életem úgy alakult, hogy nem engedhettem meg magamnak, hogy csak elképzeljek dolgokat, vagy rábeszéljem magam egy másik nézőpontra. Amíg súlyos, sőt, több halálos betegséggel küzdöttem, addig nem lett volna elég, hogy fejben motiválom magam, és próbálom elhinni, hogy van erőm ahhoz, hogy meggyógyuljak. És a házasságomon se segített volna, ha megtanulok asszertíven kommunikálni és világosan kifejezni az igényeimet.

Dolgozz köldökcsakrád energiáin és megváltozik az életed

Ahogy látod is, nekem nagyon sok teendőm volt a köldökcsakra terén. De ha megkérdezed, hogy megérte-e, akkor csak azt tudom mondani, hogy minden pillanata. Ennek köszönhetem ma azt a belső erőt, amire minden pillanatban támaszkodhatom. Azt a jelenlétet, amivel képviselni tudom az érdekeimet úgy, hogy kapcsolatban vagyok nemcsak magammal, de a másik emberrel is. 

Erős szándékom van abban, hogy a helyzetek úgy oldódjanak meg, hogy az mindenkinek a javára váljon. Mindez csak úgy volt lehetséges, hogy begyógyultak a bűntudat és a félelmek okozta sebek. Én ezt kívánom neked is, és tudom, hogy meg lehet csinálni, A köldökcsakra jó működése tehát magával hozza, hogy szeretetben és nyugodtan tudod képviselni önmagadat, ami a jó önérvényesítés kulcsa. Ahogy a blogbejegzés elején ígértem, itt szeretnék eloszlatni egy pár közkeletű félreértést vagy hiedelmet az önérvényesítéssel kapcsolatban.

Tévhitek az önérvényesítéssel kapcsolatban

Én nem ilyen vagyok

Az egyik tévhit az, hogy ezzel a képességgel valaki vagy születik, vagy különben soha nem tudja igazán elsajátítani. “Én egyszerűen nem ilyen vagyok” – ismerős? Ha energetikai szempontból nézzük, akkor ez nem így van. Miért? Mert köldökcsakrája minden embernek van, és ehhez tartozik az önérvényesítés képessége. 

De akkor jogosan kérdezheted, hogy miért van az, ha rád ez mégsem jellemző vagy nem tudod az életedben ezt megélni. Ez nem azt jelenti, hogy számodra ez nem lehetséges, csak annyit, hogy vannak olyan elakadások, amik még elválasztanak ettől az állapottól. Ezeket az elakadásokat nevezhetjük energiablokkoknak is, amik most még közéd és a céljaid közé állnak. Fontos azonban, hogy ezek miatt soha ne hibáztasd magad, hiszen ezek sohasem gyengeség vagy ügyetlenség következményei! 

Sőt, ha már ezt a blogot olvasod, az azt jelenti, hogy keresed a megoldást. És ez azért is jó hír, mert az elakadások mindig kitisztíthatók. És amikor ezek kitisztulnak és a köldökcsakrád harmonikusan működik, akkor kinyílik számodra is az önérvényesítés képessége, és te magad is csodálkozni fogsz, hogy eddig miért nem érezted ezt a bizalmat és erőt magadban. 

Nekem ez nem megy

Gyakori hiedelem, hogy “nekem az önérvényesítés nem megy, mert már próbáltam felépíteni és nem sikerült”. Lehet, hogy te is tapasztaltad már azt, hogy hiába próbálsz a kommunikációddal, a szavak szintjén érvényesülni, az “éles” helyzetekben mégis gyakran alulmaradsz. Lehet, hogy betanultad a tökéletes kommunikációt a tükör előtt, amivel legközelebb majd át tudod adni a másiknak, hogy miért fontos, hogy hallgasson rád. De amikor ott voltál a nehéz helyzetben, akkor vagy el tudtad mondani és a másik semmibe vette, vagy annyira félelmetes volt a helyzet, hogy eszedbe se jutott az, amit előtte elpróbáltál. 

Ha eddig ezért hibáztattad vagy elítélted volna magad, akkor engedd meg, hogy mutassak egy másik nézőpontot! Hiszen az önvádaskodás még soha senkinek nem hozott valódi fejlődést. Az energetikai tudatosság szempontjából a motivációs beszédek az önervenyesítésről – akár mástól hallod őket, akár önmagadat próbálod feltuningolni – csak addig tartanak, amíg mondod vagy hallgatod őket, utána az erejük elillan. 

Különösen igaz ez egy nehéz helyzetben. Biztos már te is észrevetted, hogy ilyenkor szinte zsigerből, az alapállapotunk vagy beállítódásunk szerint reagálunk, és még véletlenül se jutnak eszünkbe azok a magabiztos gondolatok, amikkel előtte felkészítettük magunkat. Energetikai szempontból ugyanis minden külső inger vagy tanítás pusztán csak információ. Ami szó szerint az egyik fülünkön bemegy, a másikon pedig ki. Nem azért, mert rossz lenne a memóriánk, hanem azért, mert nem mélyen, nem a tudat szintje alatt hat. 

Mivel végzettségem szerint pszichológus is vagyok, ezért pontosan tudom, hogy maga a tudat milyen kis része a valódi lényünknek. Ehhez képest, és ezt biztos te is hallottad már több helyen, sokkal meghatározóbb az, ami a tudat szintje alatt történik. Mondhatnám azt is, hogy a tudatalattiban. De mint csakraszakértő, inkább azt mondom, hogy a csakrák szintjén

Ha egy negatív program fut benned, az ugyanis itt történik, a csakrák szintjén. És ez meghatározza az alapállapotodat, a gondolataidat önmagadról és a világról, és ugyanígy az érzelmeidet is. Így nehéz magabiztosnak lenni; ezért mondom, hogy nem vagy hibás! A jó hír pedig az, hogy ez a program megváltoztatható

Ma már egészségesen élek kiteljesedett életet, egy boldog párkapcsolatban. De ez nem volt mindig így. A köldökcsakrának az az energiahiányos állapota, ami a gyerekkoromra jellemző volt, később még a házasságomra is rányomta a bélyegét. Mert hiába jöttem el a bántalmazó környezetből, a traumákat magamban hordtam, és ez más helyzetekben, például az akkori párkapcsolatomban is utat talált magának. 

Hiába tartottam volna magamnak motivációs beszédet, hogy most már tényleg itt az ideje, hogy bátran képviseljem magam és hogy ezt meg is érdemlem, ez a bennem futó programra, a tudatalattimra nem hatott volna olyan mértékben, hogy valódi változást hozzon. A tudatalattira hatni nagyon nehéz, hiszen sokszor évtizedekig tart, amíg a programjai kialakulnak. Így volt ez az én esetemben is. 

Szerinted az előre vitt volna, ha korholom magam azért, hogy még mindig nem sikerül? Vagy ha a másikat vagy a körülményeimet hibáztatom érte? Az én tapasztalatom azt mutatja, hogy nem. De ez nem azt jelenti, hogy akkor le kell mondani az önérvényesítésről, dehogyis! Energetikai tudatossággal, az energiaközpontokkal dolgozva közvetlenül tudsz hatni egy csakrára, vagyis egy életterületre. 

Ki tudod tisztítani az ott futó programokat és energiával feltölteni, vagyis megélni annak minden szépségét és erejét. Nekem is ez segített feltölteni magam azzal az energiával, ami az önbizalmat és az önérvényesítést táplálja. És ha ez nekem sikerült, akkor hidd el, hogy neked is fog!

Nem akarok elnyomni másokat!

A harmadik gyakori félreerés az az, hogy ha valakinek önbizalma van, az egoista, ha pedig jó  az önérvényesítő képessége, akkor elnyom másokat. Ezek nem szép és etikus dolgok, és soha nem biztatnék senkit ilyesmire. Megértem, ha eddig a világban ezt tapasztaltad, a valódi önérvényesítés és önbizalom azonban nem ez. 

Az önbizalom azt jelenti, hogy bízol a saját erődben és képességeidben, és egyenrangú félként veszel részt a helyzetekben. Az igazi önérvényesítés pedig soha nem a másik elnyomásáról szól. Hanem arról, hogy a helyzet úgy oldódjon meg, ahogyan az mindenki számára a legjobb, saját magadat is beleértve. Ez egy olyan cselekvő erő, amiben azt éled meg, hogy van ráhatásod az életed irányára és alakulására. 

Amíg alulmaradunk vagy éppen ellenkezőleg, mi akarunk “leuralni” másokat, az még annak a jele, hogy a köldökcsakra nem működik tökéletesen, hanem régi sérelmek és félelmek elakadásokként vannak jelen benne. Az a cselekvő erő, amiről beszéltem, nem ilyen. Úgy van veled, hogy stabilan jelen tudsz lenni a helyzetekben, és nem érzed, hogy támadnod vagy védekezned kellene.

De az a jó az energetikai megközelítésben, hogy igazából nem definiálni kell, hogy mi is az az önérvényesítés, hanem inkább jól működtetni. És az, hogy milyen a jó működés, az nem fejben dől-e el. Mert hiába gondolsz róla bármit fejben vagy állítasz fel valamilyen elméletet, amikor benne vagy a helyzetben, már eszedbe se jut, mert annyira elragadnak az érzelmek.

 De van valami, ami túl van az érzelmeken és a gondolatokon. Ez egy olyan belső erő, ami egy energiaközpont jó működésének a következménye, ami kisugárzik a helyzetekre és jó irányba alakítja azokat. Ezért, ha te eddig esetleg elnyomást tapasztaltál, az a köldökcsakraának nem az optimális működése, és amikor önervényesítésről beszélek, akkor ezért én sem erre gondolok. Az elnyomás a köldökcsakra túlműködéséből fakad. Ha valaki így reagál a helyzetekre, akkor fél, hogy alulmarad, és ezért inkább “túltolja”, inkább eleve megpróbálja elnyomni a másikat. A köldökcsakra optimális működése esetén nem ez történik. Hanem ilyenkor jól érzed magad, ki tudsz teljesedni a nehéz helyzetekben is, és nem a félelem beszél belőled. 

Ez egy hatalmas lehetőség, és az a legjobb benne, hogy bárki számára elérhető. Ha szeretnéd, hogy megváltozzon az életed, és hatékonyan tegyél az önervényesítésért, akkor a számodra is. Nem az ügyesek vagy a szerencsések kiváltsága az, hogy képviseljék az érdekeiket és kiálljanak magukért! 

A te életedben melyik az a terület, ahol szeretnél jobban érvényesülni, kiállni magadért?

Munka, párkapcsolat, család? Bármelyik legyen is az, amelyiket most a legaktuálisabbnak érzed, ha energetikai szempontból közelítesz, és dolgozol a köldökcsakráddal, akkor el sem tudod kerülni a változást. Mert ahogy kitisztulnak az energiablokkok, amik elválasztanak attól, amit igazán szeretnél, akkor találkozhatsz végre azzal az erős és magabiztos nővel, akivé válni szeretnél. 

Aki érvényesül az életben, de nem úgy, hogy másokat semmibe vesz. Sőt, akinek a jelenléte szeretetteljes és inspiráló mások számára is. A saját erőd így nem elriasztó lesz mások számára, hanem példaértékű, amiben ők is felfedezhetik a saját erőforrásaikat. Nem kell többé védekezned, hiszen a kisugárzásod tiszteletet ébreszt másokban, és ezért tiszteletben tartják a határaidat is. 

A párkapcsolatodban vagy más emberi kapcsolatokban pedig megélheted, hogy egyenrangú felek vagytok. Megkapod végre azt az elismerést, figyelmet és támogatást, ami megillet téged. Milyen más úgy élni, hogy méltósággal és tartással vagy jelen a helyzetekben, és a másiknak eszébe se jut, hogy félretoljon vagy semmibe vegyen? 

A te kezedben van a megoldás!

Ha eddig kerested a megoldást, akkor most itt a lehetőség, hogy a kezedbe vedd a sorsod. Az első lépést már tudod: ne hibáztasd magad! Egy emberi életút nehéz, ezért inkább ismerd el magad azért, hogy eddig eljutottál és nem adtad fel. Az energetikai megközelítés, a csakrák energiája pedig egy olyan eszközt adhat a kezedbe, amivel te is elérheted a céljaidat. Nem kell semmit kiépíteni magadban, ami nem a tiéd, csak elhárítani az akadályokat az útból, hogy kapcsolódj végre azzal a belső erővel, ami mindig is ott szunnyadt benned. Lásd magad előtt azt a nőt magadban, aki csak arra vár, hogy végre kiteljesedjen. Ha a szívedre figyelsz, akkor felveheted vele a kapcsolatot, és ez segíteni fog, hogy megtedd a következő lépést.

Az én életem példája is megmutatja, hogy mindez elérhető, a te számodra is. De nem csak a saját példám, ugyanezt látom a gyakorlóink életében is, akik célzottan dolgoznak a csakrák energiájával. Neked is azt kívánom, hogy találj rá a belső erődre és ennek segítségével találj rá a saját utadra és élj kiteljesedett, boldog életet. A csakrák energiájával mindez lehetséges! 

Iratkozz fel hírlevelünkre!